Rapháború 36. Siska vs. Lil G

Úgy tűnik, mostanában retrokorszakát éli a rapháború, hiszen alig egy hét telt el a Tomcat-Berger Szigfrid balhé óta, máris itt egy új fejezet, ezúttal Siskával és Lil G-vel. Mindenekelőtt el kell mondanom, hogy a kiscsaj részéről nem találtam túl sok dolgot, hiszen a facebookos “Lil g fanok örökre” (tényleg létezik ITT, ha nekem nem, higgy a szemednek) csoport zárt, így még a rajongói reakciókat sem ismerhettem meg, bár a szabályzat is megér egy misét, hogyaszonygya: “~ne légy felgna se bunk mert némitás jár érte!” vagy “~ok nélkül nem kérheted hogy tiltsanak valakit!elöte bizonyitsd be és aztán meg lásuk mi lesz!”, ezen felül: “~név kieső megengedet de a saját szépi TILOS!”. Én fontolgatom a belépést, egy ilyen csoport nem lehet unalmas, ám valóban nem tudtam meg semmit. No, akkor most egy kis múltidézés az ominózus “Én vagyok a rap” mondat reakciója Tkyd és Siska által (a cím itt is érdekes, milyen óda?):

Ez egy majd másfél éves videó, tehát a kijelentést követően készült valamikor. Siska állítása szerint nem sokkal később rögzítették vagy írta meg a most kidobott Dj Arre: Noisy Passion lemezre felkerült dalt. A full albumot ITT érheted el, de meg is rendelheted ITT. Nyilván hallottátok már a Play Back-et, de azért elevenítsük fel:

A meglepő a történetben – már ha valaki valamin még komolyan meg tud lepődni a magyar hiphop világában – a nem is olyan rég közzétett beatmaking harmincadik beharangozójában bizony Lil G volt a giling-galang, akit Tibbah-ék nyilván felszállva a hype-vonatra rángattak (harangként, hogy maradjunk a metaforánknál). Siska és Tkyd azért szólhatott néhány keresetlen szót, de ha ők nem, megtették ezt a rajongók, akik bizony nem rejtették véka alá véleményüket. Volt ott minden, enkáázás, pénzéhség, szánalom, gúny, fideszügynök, demencia, árulás, pusztulat, miegymás, szépen lekaraktergyilkolták saját magukat egyetlen húzással. Ha nem tiltott volna le bennünket egy általunk kedvelt előadó, hogy is mondjam..khmm , na jöjjön egy kis kitérő: Elmebajnokság. Ez egy kvízműsor volt a nyolcvanas években Egri János vezetésével azokból az időkből, amikor még nem az volt a játék lényege, hogy a piros háromszöget a sárga háromszög, a kék kockát pedig a zöld helyébe illeszd be.

Szóval, elmebajnokság: Nos, tehát, az előadó, aki Fasza Utánozhatatlan Nótákat Kreál már korábban felemlegetett némi prostituálódást az általa nem igazán kedvelt BB háza tájékán és úgy tűnik, bejött a jóslat, legalábbis a fanok szerint. Sok választ ő sem kapott, pedig volt emlegetése szolinak, meg szemöldökszedésnek. Siska hallgat. Az tuti, hogy mielőtt Dj Arre kidobta az albumot és egyeztetett Siskával arról, hogy mi is legyen, mehet-e a dolog. nem tudhatjuk, hogy volt-e zavar az erőben, azaz támadt-e ebből némi feszkó csapaton belül, azért az előzmények tükrében gyanítható.

Pár szót Siskáról. Ő volt ugye egykor a fasza gyerek, akiért kár, mert a nagy pofája és az állandó káromkodásaival sosem viszi igazán sokra, az igazi laza srác, aki szívből tolja, a freestyle-os, akin van sapka, meg nincs sapka stb. Nem rossz egyébként belehallgatni az egykori Saláta adásba, amit nemrég Fanka rakott fel, nem sokkal Siska, aki a beszélgetőpartnere és Check (későbbi El Magico) azaz a Feenoochiz szakítása után, mindenesetre korrajznak pont megfelel 2005-ből.

Persze, a történetet ismerjük, későbbi viszálykodás, névlehugyozás, ilyesmik, bár azóta újra beszélőviszonyban vannak egymással. Tudjátok mit? Legyen ez egy hosszú és tartalmas cikk, meg adjunk esélyt a fiataloknak egy zaftos magyar raptörténelemre, kis Check beef még NC-tagként:

Egy kis üzenet Fankának később:

Mondhatni Siska egy tehetséges, karrierjét szépen építgető, normális, bár kissé őrült fickó volt, aki előtt szép jövő állt. Ám a nagy áttörés nem érkezett el. Ismert lett underground körökben, sőt, ott legendának számított, de a nagyobb közönséget nem tudta meghódítani. Volt csapatban is, a Vészkijáratban, az Egyenlőkben és mostanság néha kidob egy-egy klippet, aktív a fellépéseken, már amennyire vannak mostanában, de bevállalt már mulatós feat-et és nyitott a fiatalok felé is a Filius Deli klipjében (akárki akármit mond, szerintem az igen jól sikerült):

Nem mondhatjuk Siskára, hogy nem lett volna aktív emszi vagy hogy ne adta volna magából a száz százalékot. Most sokan mégis elítélik a Lil G beef miatt. Nagyjából az ágyúval nem lövünk verébre közmondás húzható rá a kommentek nagyrészére. Meg olyasmit is írnak, hogy fájhat, hogy míg ő húsz év után megmaradt a néhány ezres nézettség szintjén, addig egy húsz esztendős lány milliós nézettségeket generál. Vagy egyszerűen csak kell a hype. Vagy tényleg idegesíti, hogy hová fajult a világ. Megannyi teória. Ki tudja, mit érez egy előadó, hiszen látjuk, hogy egykori kedvenceink sorra buknak meg és omlanak le a bálványok. Ki így, ki úgy. Nem tudom, ki követi a Dancsó-jelenséget, de nagyjából egy hónapja elindult a közismert videós sárba tiprása. Erre persze lehet azt mondani, hogy dehogyis, saját magát járatta le, de valahogy majdnem egyidőben szólalt meg Paul Street, Puzsér, a Magyar Gyökérhatározó, meg egy srác, akiről még sosem hallottam és valami meleg Zsolt is, érdekes, hmm. Na, valahogy így jött ki ez a Beatmaking beharangozó, meg így került ki épp most a lemez ezzel a dallal, foglalkozni kezdtek ezzel a hiphop csoportok, Wales is erről készít videót, gyanítom, hogy ez lesz a legnézettebb M-squad videó evör. Érdekes. Siskának mindenesetre drukkolunk és a BB-ben is van még egy-két arc, aki jó lenne, ha nem veszne el, Lil G pedig kapott már eleget, őt ezúttal nem elemeztük, de nehéz is lett volna, nem vagyunk a kor gyermekei, instánk sincs (mer’ ugye minek, mind a facebook fattya), úgyhogy mára ennyit, tanulság nincs, majd eldönti az utókor, mennyire volt jogos a beef. Ja, ha már megemlítettük, legyen Wales-é a végszó!

Nem lett az, találtam még néhány szabályt: ” ~a 10/? nem megengedett véleményt lehet kérni normális ember mondjára!” “~moderátos vagy adminisztrátor hirdetést csak én rakhatók ki senki más!”

Ez is érdekelhet :

Szólj hozzá