Majka célkeresztben. Kinek van igaza?

Mint arról már mindenki értesült, aki nem a Marson él, rengeteg zenész folyamodott már segélyért a rendkívüli helyzet miatt. Ennek kapcsán Majka tett egy kijelentést, mely így szólt: ” Gusztustalannak és szánalmasnak tartom ezt az egészet! ” célozván arra, hogy olyan kiváló és tehetséges ám nyomorgó művészek igényelték meg a támogatást, mint Győzike vagy épp a luxusházban épp éhhalállal küzdő Szigeti Ferenc. Nem ítélünk el senkit amiatt, hogy kihasználja a lehetőséget, ám mégis Majka nyilatkozata verte ki a biztosítékot sokaknál. Czutor Zoli, aki egyébként tagja az Artisjust-nak és hatása lehet a támogatásokra, maga is igényelt, nem kímélte az “ózdi hőst”: “Nem szokatlan tőle ez a stílus, az a vicces, hogy a nagy fölényességében nem látja, hogy messze-messze pökhendibb, mint bárki, akit ő lebunkóz. A legmagasabb lóról ő beszél, csak az a ló nem áll olyan stabil lábakon. Ha Majka kiejti a száján, hogy rohadt biciklisek, rohadt gyalogosok, az csak tovább fokozza a hangulatot. Mi kimentünk a Dunapartra, ahol a kerítés felett kiabáltak rám, hogy mit keresek az utcán, miközben senkivel nem találkoztunk a séta alatt. Szerintem az ilyen önkéntes ’házmesterek’, akik a hatóságok által előírt intézkedéseknél is szigorúbb szabályozásokat követelnek, ugyanolyan kártékonyak, mint akik nem tartják be a korlátozásokra!” Majka válasza sem késett: „Tény, hogy a legnagyobb tudósok is tanácstalanul állnak a járványhelyzet előtt, de örülök, hogy Czutor biológiatanárként mindent tud a vírusról… Az pedig, hogy szerinte az én lovam nem áll elég biztos lábakon…, ebben a válaszban benne van az ő sikertelen karrierjének a keserűsége. Annak örüljön, hogy kapott tőlem két perc hírnevet ajándékba!” Czutor: “Mennyire beteg az az ország, aki saját bajba jutott művészeitől még azt a pénzt is sajnálja, amit a művészek maguknak tettek félre baj esetére?
Mennyire haldoklik a szolidaritás és beteg lelkű az a társadalom, ahol nem azért harcolnak, hogy valakinek legyen támogatása, ha bajba kerül, hanem vért is hánynak azért, hogy ne lehessen?
10 millió másik zsebébe látó országa!
Minek ide a NAV? Elég megkérdezni az orruknál vezethetők valamelyik szócsövét, majd ő előírja, hogy kinek mije van
A népítélethez már elég egy süvöltő bunkó is, hogy minden bajbajutott még bűnös is legyen.”

A következő, aki igencsak élesen szokta bírálni Majkát, Puzsér Robi volt, ő sem finomkodott: “

Majka nem is olyan rég még azzal a pitiánerséggel hívta fel magára a figyelmet, hogy a Nemzeti Kulturális Alaptól tarhált pénzt a befizetett adóból ByeAlexszel bűnszövetkezetben előadott erőszakolós slágeréhez. Az alávaló nívójú zene és szöveg annak ellenére támogatást nyert, hogy a két előadó Magyarország legjobban fizetett kultúrbűnözői közé tartozik – mint ismert, Majkát Mészáros Lőrinc televíziója, ByeAlexet az RTL Klub tartja. Képernyőn.

Nos, ez a Majka ezúttal azokat a zenészeket gyalázza, akiknek volt pofájuk a járványhelyzetre hivatkozva egyszeri, nagyjából százezer forintnyi támogatást felvenni. A népszerű trashceleb ezúttal olyan művészeket köpköd, akik tényleg áldozatai a járványnak, akik vele ellentétben nem egy országos sugárzású kereskedelmi tévécsatorna címeres pojácái, akik vele ellentétben soha nem voltak Andrew G. Vajna kártyapartnerei, s akik vele ellentétben most minden jövedelmüket elveszítették. Bizonyára akad köztük, aki nem szorul rá a százezer forintra, de neki hadd kelljen már a lelkiismerete, és ne egy zsákmányon hizlalt, szerephazugság-zavarodott önkéntes csendőr előtt elszámolnia.

Majka, az alattomos vamzer büszkén pályázik házmesterország hiphop-házmesterének címére. Eljön-e a nap, amikor ezt a hírneves senkit nem a nála szegényebbek pénze, nem a neki kiszolgáltatottak kábítószerezése sérti, hanem mondjuk az ország kifosztása, amit a politikai és gazdasági uraságok elővezetnek? Eljön-e a nap, amikor nem a százezres segély, hanem a százmilliárdos lopás láttán horgad fel az ózdi hős tizenkilenc megyeszerte legendás igazságérzete? Mészáros Lőrinc és a TV2 Majkát azonban épp házmesterország házmesterhősének tartja. Miért legyen kutyák királya, ha királyok kutyája lehet? Alig rágott, finom falatok hullanak le a gazda asztaláról: Majka papa jóllakhat – mindenki más takarodjon a közpénzek közeléből! Az mind a király kutyájának jár.”

A következő delikvens Lovasi András, aki szintén írt egy bejegyzést, imígyen kifejtve véleményét: “

Melldöngetés a morzsapartin

Mostanában igyekszem magamba fojtani közéleti jellegű hozzászólási szándékaimat, mert egy ilyen végletesen megosztott országban, akinek nem perverziója, nem szeret szarviharban állni, de most Majkának, az Artisjus/EJI-pályázat támogatottjait bíráló megnyilatkozása mellett nem mehetek el szó nélkül.
Ez a “nehogy már XY-nak ne legyen egy csomó lóvéja” egy kocsmában simán elmegy, de nyilvános térben ezt belengetni baromi képmutató. Igazi házmestertempó ez, másrészt meg nem túl elegáns, ha az ország egyik legmenőbb, legjobban fizetett celebje mások pénztárcájában kutakodik, harmadrészt pedig nem illik renoméjukat féltő előadókat magyarázkodásra kényszeríteni. Biztosan vannak olyanok is, akiknek nem kenyérre kellett ez a támogatás, csak lehajoltak az apróért, de talán ebben az országban nem annyira meglepő, hogy a pályázati pénzek nem a leghatékonyabban hasznosulnak – bár az Artisjus és az EJI gyakorlata még mindig demokratikusabb és átláthatóbb, mint a kormányzaté. Ráadásul, ezt se felejtsük el, ezzel a támogatással nem az adófizetők zsebéből vették ki a zenészek a pénzt.

Érdekes módon Majka mégis ezeken a morzsákon pörög. Szívesen olvasnék egy fejcsóváló posztot tőle akkor is, amikor az igazán zsíros falatok repkednek a lakosság feje fölött. Amúgy pedig, ha csak azokat veszem, akik a közvetlen környezetemben élnek a zeneiparból, majd mindegyikkel az a helyzet, hogy távolról azt hihetnénk, semmi gond, pénz, mint a tenger, de – mint egyébként a magyar középosztálynak csúfolt réteg többségének – 1-2 havi tartalékja volt, van legfeljebb. Utána jönnek az alternatív túlélési taktikák. Amúgy meg nem kellene ezeken a morzsákon is dilemmázni, ha mondjuk az adókedvezményeken és az EMMI szürreálisan teljesítményorientált, viccesen alacsony összegű pályázatán túl olyan segítséget is kapott volna az iparág, amit a járvány kapcsán jószerével minden környező országban megkapott.

Ehelyett most megy a melldöngetés a morzsapartin.”

Majka válaszait pedig a 24.hu cikkében olvashatjátok ITT. Nagyjából ez a néhány mondat foglalja össze, ha lusta vagy olvasni: ” Nem tudod pontosan, hogy kinek mennyi pénze van, de azt tudjuk, hogy némelyik szerző nagyobb bajban lehet, mint egyes emberek a listán. Nem számlákkal, papírokkal kell ezt bizonygatni, a számlák és papírok országában, hanem elég, ha ismerjük az illetőt. Ha valaki februárban még tévében, jó pozícióban szerepel, vagy valaki tizenmilliós autóval jár, legújabb iPhone van a kezében, az szerintem ne folyamodjon segélyért, és főként ne kapja meg.”

Ja, ugyanitt hamburger eladó.

Ez is érdekelhet :

Szólj hozzá