Rapháború 31. Funk két új klipje, FankaDeli Kultúrháborúja, balhék, ilyesmik

Nos – ahogy Puzsér kezdené az utóbbi idők összefoglalóját -, FankaDeli kijött a Kultúrharc című videójával, amit tekintsünk is meg, mielőtt belemegyünk a részletekbe.

https://www.youtube.com/watch?v=wHOv48Rit7c&fbclid=IwAR1_54l52N9s756PA0wjjZUPFd781ymlBw_CWGHa8wXcpjLjrUuDSM7Gmco

Sok igazság elhangzott a videóban, ha a normalitást tűzte ki Fanka célként, hiszen olyan bámulatos dolgok történnek, hogy ha kiválasztunk egy előadót, legyen mondjuk Lmen Prala és a rendkívűl szimpatikus T$ula Gang, akkor máris olyan gyöngyszemekbe botlunk, mint ez a CIKK,  melyből megtudhatjuk,milyen pazar kezdeményezés szétfejelni dolgokat és tönkrezúzni barátunk lakását. Van ilyen, más meg bélyeget gyűjt.

A másik téma a zene hatása a fiatalokra, ezt sem szeretném túlhúzni, Fanka kifejti ezzel kapcsolatban is a véleményét, ebben is rejlik sok igazság, nem tudok vitatkozni. A következő téma a szólásszabadság kérdése, hogy mit lehet és mit nem, itt már előkerülnek a kérdőjelek. Fukuyama A történelem vége című esszéjében a kommunista rezsimek összeomlását követően azt állította, hogy a történelmi haladás, mint ideológiák közti harc tulajdonképpen véget ért, és a hidegháború időszaka, a berlini fal lebontása után a világban a liberális demokrácia uralmának kora következik, a politika és gazdasági liberalizmus elkerülhetetlen győzelmével. Valamivel később már – és itt engedjétek meg, hogy kicsit keverjem a kilencvenes és kétezres évi munkáit – már más véleményen volt:  módosít “a történelem vége” hipotézisen, azt fejtegetve, hogy a biotechnológia fejlődése egyre nagyobb teret nyit az emberi evolúció befolyásolására, ami az emberi természet megváltoztatásához vezethet és ezzel a liberális demokráciát fenyegetheti. Egy lehetséges kimenetel, hogy az emberi természet megváltozása radikális egyenlőtlenségekhez vezet, és ebben a vonatkozásban az emberi történelem nem érhet véget, mivel a tudomány és a technika fejlődése sem ért véget. Máshol azt elemzi, hogy miből származnak az emberi normák. Arra jut, hogy az ipari korból az információs korba való átmenet okozta kitérő normális és a szociális normák és szabályok létezésére irányuló emberi igény korrigálni fogja a félresiklott folyamatokat.

Nos, rugaszkodjunk el kicsit tőle és nézzünk körül a világban kicsit! Nyilván számunkra ez a zene világa, ami igen szűk keretek közé szorít bennünket így egy kis időre bontsuk le e falakat! Mik is zajlanak? Kikben bízhatunk? Kik a példaképeink? Vajon megbízható és szeretetteljes emberekkel találkozunk nap mint nap vagy férgek vesznek körül? Milyenek a te tapasztalataid? Mik a benyomásaid? Ki vagy te? Mi vagy te? Mi a rendeltetésed? Vannak céljaid? Mik a problémáid? Úgy értem, a valódi problémáid, nem az ilyen-olyan kreált butaságok. Nézz körül kívül és belül és lesz egy rálátásod a világra, mindezt ítélkezés nélkül, ehhez minden jogod megvan, senki sem szólhat bele. Ami ezeken kívül van és minden hatás, ami ér, általában kívülről érkezik. Valahol olvastam, hogy nem az számít, hogy mi történik veled a világban, sokkal inkább a reakcióid ezekre a dolgokra, így valahol mindig belőled indul ki minden.

A véleményem, hogy a szólásszabadság alapvető emberi jog és semmi kedvem megkérdőjelezni, hiszen amikor ezt elnyomják, valamit elvesznek az emberektől és nem adnak nekik és most, hogy kiharcoltuk, az inga kileng. Negyven év elnyomás után végre van. FankaDeli máshogy gondolja, hiszen látja, hogy ez hová vezet(az inga túlleng). Azt ebben a videóban még nem fejtette ki, hogy mi lenne a szerinte megfelelő megoldás, de gondolom, nemsokára erre is választ kapunk. Talán tíz éve ismerkedtem meg ezzel az Evelyn Beatrice Hall idézettel : “Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.” Számomra ez alapelv, úgyhogy azt hiszem, a szólásszabadsághoz való hozzáállásomat letisztáztuk, ám ez nem jelenti azt, hogy örömtáncot járok a drogpropagandától, a vloggerektől, a degenerált tinipicsáktól, a tapitelefonoktól, a kétkattintásos pornótól, a pártpropagandista tévéműsoroktól, a félhülyéknek szóló plakátoktól, szóval, Han shot first és kész, nem kell mindent valami felé eltolni, písziskedni, a legjobb nyersen tekinteni a dolgokat, de a világ valahogy úgy működik, hogy mindenki el akar adni valamit, mindenki befolyásolni kar, hatást akar kelteni és ez bizony valóban hatékonyabban működik, mint bármikor, hiszen az online térben bárki megtehet bármit. Ezt kompenzálandó a degenerált vagy nagyon is rafinált politikusok megszavazták a 13-as cikkelyt, amiről még pontosan nem tudjuk, hogy valóban azt takarja-e, amit mondtak és egy erős véleménycenzúra indul majd be hatására vagy talán sokkal enyhébb változtatás érkezik, de ez kiderül a következő két évben. De ha nincs szólásszabadság, talán túl sok minden megy a kukába és ne gondoljuk azt, hogy ott nem valakinek az érdeke dominálna. Amikor tizenhárom éves voltam, Micimackó helyett URH-át hallgattam egy kis szar orosz magnón, amely zenekar enyhén szólva is rendszerkritikus volt. Engedjetek meg egy idézetet: “Agyamban kopasz cenzor ül/Minden szavamra ezer fül/Valaki helyettem gondolkodik/Valaki helyettem távozik.” Hallgassuk is meg!

https://www.youtube.com/watch?v=mIsLQgALmiI

Most pedig térjünk rá Funk klipjeire! Egy rövid kis videó érkezett nemrég, hogy megágyazzon a Focializmusnak. Nézzük meg mindkettőt!

https://www.youtube.com/watch?v=6YwsamQShLg&fbclid=IwAR2OAMF0Eowc3fQkEeu59gvM7AD61SgrGJAbOPi3IXV6qx-BqnRN7URalYI
https://www.youtube.com/watch?v=_YLEYTwY4sI

Bizony, ha Funk nem volna, ki kéne találni. Egyszerűen annyira kiemelkedik a középszerű semmitmondó rapmezőnyből, hogy az hihetetlen és csak mondja a magáét. Ha korábban születik, egy nyolcvanas évekbeli magyar punkbanda frontembere lett volna. Sosem lesz igazán sikeres, sem befutó, viszont zseniális dolgokat csinál. Ez persze nem jelenti azt, hogy tapsikolnék a drogpropagandához vagy Fanka nácizásához, ezt kifejtettük korábban máshol. Mindenesetre nem csupán FankaDelivel rúgta össze a port, volt már balhéja Majkával, Ecküvel, az AC-vel, Fluorral, szóval csupa szimpatikus előadóval…Nemrég megjelent egy kiváló interjú a 444-en, úgy tűnik, hogy nagyon ritkán ott is akadhat valami, amit érdemes elolvasni, ITT megtalálható, amiben Funk a kezdetekről, Bustáról, Zefil haláláról, a lázadásról és a családjáról mesél és talán könnyebb megérteni, mit miért csinál. Nézzük is néhány üzenetét a napokból, szól a Fanka-féle videóról néhány szót és Tibbah neve is előkerül:

“A 444-es cikkből kimaradt a Bloose Broavaz-os, M-Squad-os Tibbah, aki több mint húsz éve, kisebb – nagyobb szünetekkel támad és ekézz a “barátaival”.
Ő vezényli le szisztematikusan, a jó előre gondosan megtervezett mocskos melót.
Akit azért tartanak ki, hogy állami milliókból újabb és újabb platformot biztosítson a végtelen fikázásomra.
A felsorakoztatott nagy nevű rapperek, vagy egy lábszagú szobában, vagy bevilágított műtermi környezetben, a lázadásukat abban élik ki hogy versenyeben szólnak be és utána elégedetten verik a mellüket hogy megint jól megmondtuk neki. Ezeknek az úriembereknek a háromnegyedét személyesen nem is ismerem, de azt tudom hogy régen, többen is a hallgatóim táborát erősítették. Az is egy ideje tökre egyértelmű hogy az új megjelenéseim árgus szemekkel figyelik azért hogy egyből rákontrázhassanak valamelyikük debütáló cuccával.
Egyesek mondhatják hogy ez már paranoia, pedig higgyétek el, nem az!
Minden ami számomra fontos (volt, de régen nekik is) azt most páros lábbal tapossák.
Olyan felkapott MC-k használják az undergroundot és az independens kifejezéseket szitokszóként, akiknek soha a büdös életbe nem volt közük hozzá. Tipikus társaság, akiket a gyűlölet tesz egységessé és hiénaként túlerőben támadnak a kiszemelt áldozatra.”

“A fajvédő Fankadeli a magyar rap Bayer Zsoltja nagyon kiakadt a Focializmuson. A házmester mentalitású Ferink nehezményezi hogy egy politikai tartalmú dalban kimondom a kormánypárt nevét és szerinte megbecstelenítem Budaházy Edda szülőcsatornáját. Ő szerinte ez már kimeríti a szólásszabadság határát. Idézet közben elcsukló hangon mondja ki a neofasizta szót, miközben kicsinyesen felgyorsítja a dalom és próbál összemosni botrányos popsztárokkal. Személyeskedik a nemzeti erkölcscsősz és arról hazudozik hogy a halálát kívántam.”

“Persze azt már tudjuk hogy a kormánypárti rapperek szerint a
kiátkozott “politikus rap” kategória annyira nem menő. Sajnos, pedig ők csak a kurva menő dolgokat szeretik.
Amíg az egyik fele arcoskodva, flegmán kényeskedve, addig a másik fele kurvaanyázva fenyeget engem. És miért is? Igazából ők sem tudják. Talán azért mert vannak elveim és ”egyedül” már csak én emlékeztetem őket arra hogy anno, miért is alakult ki a rap műfaj.”

Úgy gondolom, Funknak is megvannak a maga tévedései, meg Fankának is és persze nekem is, mindenesetre nem árt, ha ehhez hasonló témák néha felvetődnek, hiszen különböző látásmódú emberek megfogalmazzák gondolataikat, én pedig a szólásszabadság jegyében ezeket megosztom, viszont benneteket arra bíztatlak, hogy ne mások véleménye alapján ítélkezzetek, sőt, ha lehet, egyáltalán ne ítélkezzetek senki felett, hallgassátok meg, mit mond a másik, döntsétek el, kihez húztok és kész. Fanka és Funk két meghatározó alakja a hazai rapvilágnak, ám két különböző szegmenst képviselnek és máshogy közelítik meg a problémákat, de a problémák ettől még léteznek.

 

 

Ez is érdekelhet :

Szólj hozzá