BÍRÓ DÁVID (RAPTERÁPIA) INTERJÚ

Bíró Dávid a Rapterápia műsorvezetőjeként vált ismertté a nagyközönség számára. Ő az, aki jelenleg a rapzenét képviseli a magyar rádiózásban. Ennek okairól és további terveiről, esetleges műsorötleteiről faggattam Dávidot.

Közértes- Sok helyen elmesélted már, hogy a Rapterápia indulása egy bizonyos plakát megpillantásával kezdődött egy lépcsőházban és kezdetben nem mindenki lekesedett a rádióban az ötletedért, hogy rapműsort készíts. Azóta eltelt egy kis idő, hogy érzed, a főnökeid elégedettek?

Dávid- Igazából, már a próbaadások alatt kiderült, hogy van érzékem a műsorvezetéshez, inkább abban nem hittek, hogy hétről-hétre el tudom hozni a Rapterápiába a hazai rapvilág szereplőit.

Közértes- Rengeteg vendég megfordult már nálad, volt esetleg olyan műsor, ami kiemelkedően rosszul, illetve jól sikerült(nem feltétlenül a vendég miatt) és ha igen, említenél erre példákat?

Dávid- Van, hogy nagyon rákészülök egy műsorra, és nem olyanra sikeredik, ahogy azt elterveztem. Illetve vannak olyan adások, amelyek hangulata annyira megérint, hogy 5-6 alkalommal is visszahallgatom őket, annyira érdekesek. De hogy egy-egy példát is mondjak, az első alkalommal, amikor Essemm volt a Vendég Sütivel és Ricoval, az egy eléggé meghekkelt műsorra sikeredett, de aztán nemrég Essemm megmutatta a komoly énjét, ami sokkal szimpatikusabb volt a hallgatóknak, ahol úgy érzem tökéletes volt a hangulat, és olyat tudtam kihozni Essemmből, amit igazán szerettem volna, és élvezettel mesélt olyan dolgokról, amit valószínűleg egy átlag hallgató soha nem tudott volna meg róla.

Közértes- Volt olyan, hogy nagyon meglepődtél azon, amit egy előadótól hallottál a műsorban?

Dávid- Igen, persze! Én ugyanolyan rapkedvelő vagyok, mint a hallgatók zöme. A feltett kérdésekre ugyanúgy kíváncsi vagyok mint bárki, ettől működik olyan jól a műsor, hogy én élvezettel csinálom, nem azért mert kiadták utasításba… Ennek következtében ugyanúgy reagálok le egy meghökkentő véleményt, vagy tényt, mint egy hallgató.

Közértes- A Rapterápia LP-én te magad is mikrofont ragadtál, sőt korábban neked is volt némi közöd a műfajhoz emszíként. Nem kaptál kedvet ahhoz, hogy újra belevágj a zenélésbe és készíts egy saját lemezt?

Dávid- Óriási kedvem lenne hozzá, de sajnos úgy érzem, hogy Magyarországon nem lehetsz sikeres egyszerre két dologban. Ha jó műsorvezető vagy, és elkezdesz zenélni, akkor az interjú alanyaid már nem azt néznék, hogy milyen kérdéseket teszel fel, mennyire csinálod jól a műsort, hanem azt néznék milyen a raptudásod…
Ettől függetlenül, ha felkérnének közreműködésre előadók, akikkel jó viszonyt ápolok, és a téma számomra is vállalható, akkor abban szívesen részt vennék.

Közértes- Mióta a rádiónál dolgozol, a személyed is egyre népszerűbb, szerepelsz különböző netes felületeken, a gyöngyösi tévé és a Maxirádió is készített veled interjút, nem kerestek meg esetleg más helyről is munkaajánlattal kapcsolatban, illetve vannak-e ilyen ambícióid?

Dávid- Vannak ilyen ambícióim. Szeretném a Rapterápiát egy magasabb szintre juttatni, de el tudnám magam képzelni másféle műsorokban is. Sőt, kifejezett műsor ötleteim is vannak, amiknek a sikerében olyan biztos vagyok, mint amennyire a Rapterápiában is hittem.

Közértes- Sporkommunikátornak tanultál, ha jól tudom. Ha esetleg ilyen jellegű munkát kapnál, azt elogadnád?

Dávid- Jól tudod! Valószínűleg elfogadnám. Rengeteg olyan kérdésem lenne, amit mások nem tesznek fel! Egész máshonnan közelíteném meg az egész sportvilágot, mint ami a megszokott. A Trollfocinak volt egy műsora a Sportklubbon, ahol a megközelítés szimpatikus volt, de sajnos az informativitás elmaradt. Talán ma a legszimpatikusabb sportműsor a DigiSporton megy Reggeli Start címen, ami nagyon jó, de csak ha Szombathy Pál kérdez!

Közértes- Tervezed vagy már folyamatban is van, hogy brand-et építs a Rapterápiának, amiből később esetleg koncerteket is támogatnál, esetleg tehetségkutatókat tudnál finanszírozni a név segítségével?

Dávid- A brandépítés folyamatosan zajlik, hogy ez meddig fut ki, azt még nem látom, de el tudok kézelni Rapterápia partykat, és tehetségkutatókat is.

Közértes- Korábban nem értetted, miért nem keresnek meg téged partiszervező irodák, hiszen a kapcsolati rendszered révén bulikat szervezhetnének. Azóta változott a helyzet?

Dávid- Pár hete keresett meg Csorba Gábor a Sun City Hip-Hop Festival szervezője, hogy vegyek részt az eseményen, de azt még nem árulhatom el, hogy mit is kell csinálnom.
Viszont a klasszikus értelemben vett kapcsolatrendszeremre továbbra sem jött felkérés, pedig biztos vagyok benne, hogy ezzel komoly pénzt spórolnának.

Közértes- Szinte már hagyomány, hogy az előadók új dala a Rapterápiában debültál, ez a te ötleted volt vagy csupán így alakult, esetleg ez is egy jel, hogy a műsor egyre népszerűbb?

Dávid- Ez az én ötletem volt, de az előadók is szívesen mutatják be nálam az új nótáikat, mert tudják, hogy sok emberhez eljut a daluk.

Közértes- Úgy érzed, sikerült betöltened egy olyan űrt, ami jelenleg hiányzik a magyar rádiózásból?

Dávid- Részben igen! Ha a kérdést úgy fejezted volna be, hogy a magyar rapéletből, akkor azt mondanám, hogy teljes mértékig, de az az igazság, hogy a rapzenén kívül rengeteg más téma is van, ami tele van űrrel…

Közértes- Több előadó is említette, hogy kiemelkedően jó interjút adni neked. Mi a titkod, jó a kérdezéstechnikád vagy otthonossá teszed a stúdiót, esetleg mindenkivel megtalálod a hangot?

Dávid- Van egy ilyen “különleges” képességem, hogy tudom kihez hogyan kell szólni, így mindenkivel könnyen megtalálom a közös hangot, ami nyitottá teszi az alanyt. Innen már csak jó kérdést kell feltenni, és a válasz tökéletes lesz! Illetve amit említettem korábban, fontos, hogy engem valóban érdekel a stílus, és nem csak szerepelni akarok, mint nagyon sok kollégám.

Közértes- Van konkrét műsorterv adásonként vagy nagyjából ugyanazokat a kérdéseket teszed fel és a válaszokból adódnak a további kérdések, amik befolyásolják egy-egy műsor menetét?

Dávid- Minden műsorhoz írok külön adásmenetet, ami megszólalásokra és azon belül témákra van bontva. Vannak fix kérdéseim, amiket mindenképpen fel akarok tenni az aktuális Vendégnek. Ezek is változnak, attól függ, ki az adott interjúalany. Ez egy elég hosszú íromány, ha megmutatom valakinek a reakció általáben a következő: “aztakurva bazdmeg”. Ezen felül gyakran reagálok az elhangzottakra, ettől olyan gördülékeny és élvezhető a Rapterápia.

Közértes- A Friderikusz Show akkor szűnt meg, mikor már mindenkit meghívtak a műsorba (bár nem csak ez volt ez ok), akit akartak, neked van terved arra az esetre, ha egy idő után elfogynak az emszík? Vannak különböző ötleteid, mint például, amikor meghívtál több vendéget és freestyloztak és rappeltek is, tehát idővel változik a koncepció és fejlődhet a Rapterápia?

Dávid- A Rapterápia egyszer meg fog szűnni, de ez az időpont még nagyon messze van. Hála istennek van bőven utánpótlás rapperekből, de biztos sokan lesznek, akik többször is eljönnek a műsorba, szóval nem félek attól, hogy nem találok vendéget. A Rapterápia folyamatosan fejlődik, és vannak még fejlesztési terveim. Lesznek még különleges adások, lesz még Live Rap Show is, és sok-sok tervem van, remélem mindet meg tudom majd valósítani.

Közértes- Többször említed, hogy számodra nagyon fontosak a szövegek a dalokban. Szerinted, mennyi felelőssége van egy szövegírónak abban, hogy milyen irányba tereli a közízlést és a gondolatokat?

Dávid- Szerintem óriási! Mindenki felelős a saját szövegeiért. Az én életemben óriási szerepe van a Rapzenének abban, hogy nem kallódtam el és nem lett belőlem valami szipus hülyegyerek. A szövegek jó irányba tereltek, bÍztattak, amikor kellett, segítettek túltenni magam a fájdalmaimon, ha kellett, és megmutatták a valóságot, amit tapasztaltam az életben is. Ha olyan zenét hallgattam volna, ami azt sugalja, hogy a füvezés mennyire klassz dolog, és a hogy a nők csak arra jók, hogy kielégítség a szexuális vágyaimat, akkor ma nem lenne gyerekem és nem tudnám mit jelent az igazi szeretet. Ezzel az erővel az előadók nagy része nincs tisztában. Ha csak egy ember életét jobbá teheted, akkor már megérte szövegelni, és ha csak egy embert elviszel a rossz irányba, akkor kár volt nekikezdeni.

Közértes- Többször kritizáltad a kereskedelmi médiát azzal, hogy nem az igényeket követik, hanem diktálni akarják azt. Szerinted mennyi idő, míg ez a folyamat átfordul, sokáig tart, míg észbe kapnak vagy addigra már az internet teljesen kiszorítja őket?

Dávid- Az internet nagy fegyvertény, de a kereskedelmi média nem fog megszűnni, hanem átszivárog az internet világába is. Ők is változnak, mert a tömeg is változik. Ezeknek a médiumoknak nem az a célja, hogy kiszolgálják a tömeget, hanem, hogy kiszolgálják a reklámozókat. Ezt fontos leszögezni, így mindjárt érthetőbb a cselekvésük. Ha észreveszik, hogy a popzenén felül a rapzene is alkalmas a profit növelésére, akkor lesznek majd ilyen dalok is a médiumokban. Ennek egyébként már látszódnak az első jelei, de még kell néhány év, mire ez beteljesedik.

Közértes- Beszéljünk kicsit a drogokról, mint létező problémáról. Rólad köztudott, hogy erősen ellenzed a kábítószerfogyasztást, de a fiatalok legtöbbje gyakran fogyaszt füvet, biót vagy valamilyen drogot. Beszélgettél már erről a műsorban is előadókkal? Ők hogyan viszonyulnak a témához?

Dávid- Ez baromi kemény téma. Én mindenféle drogot elutasítok, és semmilyen szert nem próbáltam ki soha. Persze vannak olyan hangok, amik azt mondják, hogy ezek a szerek kevésbé károsak, mint a gyógyszerek, amivel eggyet is tudok érteni, de ez nem lehet mentség. Láttam mit művel a hosszútávú fogyasztókkal a drog, és persze vannak happy end-ek, de sajnos ezeknek a vége a teljes szellemi és testi leépülés. Akinek ez oké, annak hajrá, aki pedig nemet mer mondani egy társaságban bármilyen káros anyagra, arra fel lehet nézni, mert ehhez nagyobb bátorság kell, mint a szintetikus, vagy “természetes” droghasználathoz.

Közértes- Van esetleg konkrét új műsorötleted, amit szeretnél megvalósítani a közeljövőben?

Dávid- Van! Nem szeretném elárulni konkrétan, mert félek, hogy ellopnák a tervemet, de nagyjából három, a fejemben teljesen kidolgozott műsorötletem van a Rapterápián felül.

Közértes- Köszönöm az interjút!

Ez is érdekelhet :

Szólj hozzá