RAPHÁBORÚ 12. PUZSÉR-BUSTA ÜGY

Ezt a cikket egy az egyben átvettem a http://szelsokozep.com oldaláról. Ezúttal Puzsér Róbert indított támadást mindenki pitbullja ellen, így számíthat arra, hogy meg lesz említve a Rapszakma 6-ban.

“Kár lenne tagadnom, hogy van bennem bizonyos szimpátia a műfaj és egynéhány műmájer szereplője iránt. Ganxsta Zolee például kedves, szerethető karakter, egy nagyra nőtt gyerek, aki leginkább amolyan Shrek-szerű, két dimenziós változata volt mindannak, amit Tupac és társai jelentettek a tengeren túl. Dopeman Zoleeval ellentétben próbálta komolyan venni magát. Ő az a kültelki suttyó, aki bár könyvet soha életében nem vett a kezébe, de legalább oda-vissza fújja a Keresztapa-trilógiát meg a Sebhelyesarcút, és ezzel a tudással felvértezve olyan önbizalommal oktat a maga szubkultúrájában, mint Stephen Hawking professzor a Cambridge Egyetem elméleti fizika tanszékén.

A fiatalabb generációk mára kitermeltek tagadhatatlan tehetségeket, amilyen a teljesség igénye nélkül mondjuk Akkezdet Phiai, a Hősök, Tirpa, a Rímbiózis vagy a Punnany Massif. Egyre többen próbálkoznak társadalmilag releváns üzenetek megfogalmazásával, ami alapvető küldetése ennek a műfajnak. Másrészt megjelennek a páston valódi, autentikus bűnözők, akik nem csak előadják a gengsztert, hanem tényleg azok, jó példa rájuk a Wanted nevű formáció. Látható tehát a fejlődés, és persze bőven van is még hova.

Térjünk hát vissza erre a fájdalmasan széjjelvarrt Mr. Bustára, aki a homokosok ellen szóló kiáltványa, a “Páva dal” klipjét képes volt úgy leforgatni, hogy a háttérben valami tucatnyi férfi ugrál, miközben ő szövegel. Sehol egy nő. Egy rakás csávó bulizik és buzizik egymás hegyén-hátán. Minimum groteszk.

Legalább annyira, mint amikor ez a harmincvalahány éves forma – akihez képest még a Barátok közt Vili bácsija is egy született gyilkos veszett kutya – veszi a bőrt a pofájára ahhoz, hogy előadja a legkeményebb gengsztert. Mindezt egy olyan tábornak, ahol három rajongóból kettő tizennégy év alatti gyerek. Bármilyen bizarr is: ami harminc évvel ezelőtt Halász Judit volt és a “Micimackó”, tizenöt éve Papp Rita és a “Hápi Kacsa”, az ma Mr. Busta és a “Pitbull”. Aztán amint egy valóban börtönviselt csávó ezt kellő keménységgel számon kéri rajta, neki máris nem ér a neve, össze-vissza mutogat a haverjaira, úgy a gatyájába kulázik, hogy csak annyit kér, hadd ne legyen mostantól gengszter-rapper, lesz ő akkor szimplán rapper. Csak hagyják békén, hadd gyűjtögesse tovább a gyerekkezek által generált YouTube-kattintásokat.

Ez a Mr. Busta egy rossz vicc. Az, hogy ma ő az aktuális hip-hop gengszter, akkora közröhej, mintha a mai általános iskolások Busta-fanokkal rivalizáló része Koós János-rajongóvá válna. Ez a figura úgy tesz le évi két-három lemeznyi tracket – mert amilyen ostoba, olyan szorgalmas – hogy nem hagyta még el a száját két olyan mondat, ami ne arról szólt volna, hogy miként bassza seggbe a világot Álomországban, ahol ő valami bandavezér, előadóművész vagy bármi egyéb faszság, amit csak ez a kattintásvadász senkiházi magáról elképzel.

Puzsér Róbert”

Ez is érdekelhet :

Szólj hozzá