SPIKE DILO INTERJÚ

Spike Dilo mostanában egyre több új anyaggal jelentkezik, klippek és dalok formájában, ezért is faggattam őt az életében és a hip hop-ban bekövetkezett változásokról és jövőbeli tervekről.

Közértes: -Tudjuk, hogy nem vagy kezdő, sőt, elég régi motorosnak számítasz a szakmában. Mikor kezdtél a rapzenével foglalkozni és miért, mi fogott meg benne?

Spike Dilo: -Szia Tibor és üdv az olvasóknak! 97-ben már ment a break nálam(nagyon bénán), de az electric boogi máig profin megy. Na, ez nekem kevés volt, mindig is szinpadra vágytam, de elől szerettem volna lenni és már akkor tudtam, valami csak lesz, ami be is teljesült a kétezreses évek elején, egy országos hip hop verseny elsőhelyezett lettem, majd egy komolyabb válogatás és utána folyamatos fellépések jöttek, amit egy tévécsatorna finaszírozott.

Közértes: -Hogy jött ez a Suna dolog és mitől lett annyira sikeres(bár a második részt a youtube folyton törölgeti)?

Spike Dilo: -Van egy szlovák barátom, Noise, aki az első alapját csinálta(nagyon tehetséges), mondtam neki, legyen valami beteg muzsika és a “Suna” szó kipattant a fejemből és éreztem, ez durrani fog. Eleinte mindenki szinte csak röhögött sokáig, alig nézték meg, azt mondták undrító a szöveg, pedig csak poén az egész, de még is van benne igazság (persze, akik ezt mondták, egyből ilyen szövegeket kezdtek írni)! A második instruját szintén egy tehetséges barátom írta, Flegma D. A szöveg már kb két éve fel volt köhögve egy másik alapra, csak nem volt publikálva, tán most ért be. Bár még mindig erős az embereknek, de én legalább nem akarom megetetni senkivel a gecimet… A youtube megbékélt, mint kiderült, nem az ő hibájuk miatt volt ez, hanem máséból, még csak nem is a hallgatókéból, hanem egy bizonyos ember miatt, akinek a nevét mind a mai napig nem mondták el nekem. Sejtéseim vannak, de leszarom, nem is érdekel, megy minden újból a maga útján és remélem sokáig. Én nem utálok senkit…aki meg engem utál, annak saját magával vannak problémái.

Közértes: -Lesz még folytatás?

Spike Dilo: -Lesz, persze! Ez a suna dolog már nekem unalmas de komolyan, csak hát ez kell a népnek, vagyis az értelmes nótáim senkit nem érdekeltek. Lesz egy finish verzió hamarosan a sunából nagyon állat lesz, egy csaj is rappelni fog benne, de ez még titkos…aztán közösek is folyamatosan jönnek, Veled is tervben van egy:) Ezer téma van még, csak ezt a rapdolgot annyira nem veszem komolyan és talán pont ezért haladok felfelé.

Közértes: -Honnan jött a Spike Dilo név?

Spike Dilo: -Nagyon régen buszon utaztam és egy amerikai öregasszony arcon puszilt, kiabálva (vagy bolond volt vagy tényleg boldog volt:D) magyarul valami ilyesmit, “drága Spike fiam, de rég láttalak”, kb ennyi a story, aztán a csajom lett a vénbanya (persze ez csak vicc) de a történet így igaz…a dilo-t hozzá csaptam főleg ,hogy így becéztek később, mert annyira bolond vagyok persze nem hülye…

Közértes: -Hogy történhetett meg veled az, hogy viszonylag hosszú idő eltelével sem sikerült befutni, hiszen olyan arcokkal zenéltél annó, mint Győremix vagy épp Tirpa, hiszen ők valamennyire ismertek lettek. Bár, ha nem tévedek, mostanában azért ráálltál erre a rap-dologra, kicsit komolyabban, mint előtte…

Spike Dilo: -A kétezres években nagyon elindult a szekér, akkor még jött velem egy break csapat is, az Air Flyers, köztük volt Sagi, régi breakesek ismerik, aztán jött a pia, bulik, hullarészegen a szinpadon, tehát a mocskos élet. Szartam mindenbe, rapbe, táncba, meg az egész stílusba…Elkezdtem pénzt csinálni, meg aztán folyamatos rendőrségi ügyeim lettek, amire nem vagyok büszke, de ami volt, az volt és pont. Vagyis nincs pont, mert még szeptemberben lesz egy komolyabb tárgyalásom, ha azt túlélem, a legjobb ember leszek a világon!!! Bár sosem voltam igazán rossz …… Győremix a nyugatinál hallotta, hogy freezek, ott volt dj, b63 vagy b53 volt a hely) és odajött, hogy rajság van, minden hétvégén várnak szeretettel, jólesett annyi idősen. Cultuszban még kb két lemeznyi felvett anyag van, ami nem lett publikálva, de szerintem nem is lesz, max egy-kettő, mert minőség stílus, jó még mind a mai napig, de már más az, ami érdekli az embereket és én úgy vagyok, hogy az ember ne csak magának zenéljen, mert annak semmi értelme. Mivel a rap nem erről szól, inkább egy üzenet, de én a szövegeimmel sosem akartam megváltani a világot és nem is lehet…Vidámnak, néha kicsit botrányosnak kell lenni és persze nem mindegy, milyen az előadási mód.

https://www.youtube.com/watch?v=YguEu6xMM-0

Közértes: -Kiket hallgatsz általában?

Spike Dilo: -Mindent és Mindenkit meghallgatok! Kivétel nélkül, viszont az értékeket magamban tartom. Nem beefelek, meg ilyen faszságok, mert ez a legegyszerűbb az előrébb jutáshoz, bár van pár olyan, ami tényleg nem rossz és szakadok…
Már csak dirty ,trap, dubstep és nagyon kevés régit..dj Snake, Riff Raff, Lil Debbie, Action Bronson, Tyga, Dirt nasty, French Montana, Juicy j, 2chainz, Future, Gucci Mane stb, meg persze Ice Cube, de régi dj Tomekk zenéi is pattent. Magyart mindenkit meghallgatok, valakit egyszer vagy félszer, de van akit többször, csak az nem jön be ,hogy ahelyett ,hogy egyedit nyomnának, áskálódnak és egymást szapulják, ez már unalmas és idegesítő is. Egy-két név, akikkel dolgoztam és még a barátaim is Julius B.I.G, Gőz, Chucky, Mc Jeans, Noise, Flegma D, Hendzsó, David Ekrem Bora és Szabybéby, van még név ,de kajak nem emlékszem, tehát sorry, ha valakit nem írtam, ilyenkor jön az engem miért nem mondtál, akkor ők majd hozzászólnak.

Közértes: -Mi a véleményed a mai magyar hip hop világról? Te láttad ezt az egészet korábban, mi változott meg?

Spike Dilo: -Teljesen más a helyzet mint volt, el is nevettem most magam…Most az megy, hogy úgy néznek egy klippet, hányan nézték meg, szóval mint faszt centibe a csajok, úgy folyik a nyál a nézők és előadók szájából , Tisztelet annak a kevés embernek, aki nem így közelíti meg a helyzetet.
Biznisz már az egész, bár ez is kétoldalú…ugye bejött ez a pénzért nézettség növelés, amit már elmondtam, nem csak az a bizonyos ember csinálja, akire most gondolunk, hanem akik azt mondják “áááá, ez féregség, ők soha”, nem a faszt nem, kedvelt UG hallgatók, a háromnegyede pörget, ezt kajak tudom!
Szóval, kedves ismertebb rap előadók, nem kéne álszentnek lenni, jobb, ha kussban vagytok! Viszont régen mi volt, zene tévék, kazik, ez ment és hallgattuk egymás közt csere, mint a drog, de kajak, legalábbis, ez az, amit én tapasztaltam és szájról-szájra kézről-kézre ment, aztán jött a youtube, de akkor is ment ez még, nem volt pörgetés és nem a számokat nézték….Én azt mondom ,inkább kevesebb nézettséged legyen, de annál többen ismerjenek és ez a lényeg! Bár, hálisten, nem panaszkodom, engem azért hallgatnak, de leszarom, a lényeg vágják azért, hogy létezem, bár még mindig nem tudnak hova tenni és azt hiszem ez marad is így!

Közértes: -Köszönöm az interjút, esetleg még valami üzenet a hallgatóknak?

Spike Dilo: -Aki hallgat engem és bejön, hallgasson továbbra is, aki meg azt mondja, nem hallgat, ők, akik főleg hallgatnak és követnek, de a lényeg béke és tisztelet Mindenkinek…Most elsősorban neked, mert veled vakeráltam…A magyar rap az egyik legálszentebb műfaj, de pont ezért érdekes, bár morbid is emiatt. Nem kell gyűlölködni mert szánalmas és undorító…de nem szeretnék nagy szavakat…..
Köszönöm és örülök ,hogy dumálhattam veled:)
jaaaaaaaaaaaa és ami fontos “Élni jöttem a Földre nem lakni..”
ÜDV!

Ez is érdekelhet :

Szólj hozzá