Rapháború 34. Funk és Sixfeet vs. Serrano, Curtis

Lehetett találgatásokba bocsájtkozni, hogy ki válaszol elsőként Funk bombasztikus albumán megjelent beeforgiájára, ugyanis nagyjából százhatvan embert talált meg a géppuskaszájú kivégzőosztagos és ebben semmi túlzás nincs, talán még alá is becsültük a számokat. Régóta köztudott, hogy Funk már jóideje nem szívleli az AC-ét, a Hősöket vagy épp Tibbah-át, ám sokan ma sem értik, miért kerültek a célkeresztbe. Serrano kicsit más tészta, ugyanis ők egy időben jóban voltak Funkkal és Sixfeettel, ám egy ideje eltávolodtak egymástól és Serrano is kapott egy mondatot, igaz, nem olyan durvát, mint a többiek.

Ezen felbuzdulva Serrano válaszolt Funknak, a többiek még adósok a válasszal, ha terveznek egyáltalán visszaírni valamit. Funktasztikus albuma egyébként sokaknál kiverte a biztosítékot, ami nem is csoda, de csekkoljuk is Serrano válaszát!

Az egyik komment a videó alatt így szól: “NA ezzel kihúztad a gyufát ! Hiába bujkálsz a Hollandoknál meg Amcsiba, terjesztve a kamuhíreket, hogy meghaltál! ugyanis elkapta a szapora a hátsódat, mert körözés van rajtad idehaza! Nézd csak meg , milyen szép portré feszít rajtad a Rendörségg honlapján 🙂 előbb-utóbb úgyis hazajössz és szépen kisérünk be a jardra!” Na, gondoltam, ennek utánajárunk, szegény Ádámot tényleg körözik? Igaz utoljára még akkor találkoztam vele, mikor még Razónál lakott, ami nem ma vagy tegnap volt, de úgy tűnik, a kommentelő igazat mondott, ugyanis tényleg megtaláltam a körözési listán ITT. Legalább ő nem csak megjátszotta magát, bár kívánom neki, hogy jöjjenek rendbe a dolgai.

Funk rövid válasza ennyi volt: “Legalább egy normális dalt írtál volna te nyomorult bohóc. Az egyetlen lemezed borítóján is a tőlem kapott ingben pózolsz. Szopjátok le egymást a Mihazánkos Imikéddel. Borsod szégyenei.”

Érdekesebb volt a Serrano és Sixfeet közötti csörte, amit szintén idéznénk, párbeszéd jelleggel:

Sixfeet: “Én eskü örülnék ha tényleg az lenne hogy azt mondhatnám akármire amit kiadsz a kezedből hogy az legalább megállja a helyét mióta már nem zenélünk. Még ha tényleg van benne műsor meg szórakoztató lenne, én elismerném. De eddig amit hallottam: – elvileg diss, valójában beállva rappelsz a telefonodba és elkönyveled egy kész produktumnak – BSW diss – amiről mindenki aki tartott valamikor valamire azt mondja hogy húgymeleg hatásvadászkodás úgy, hogy semmi kézzel fogható konkrétumba nem mész bele. Azt idézi amit akkor csináltál amikor még Crookz néven a Tirpát meg a Dopemant oltottad be. – Most ezt. A szókincseden még mindig érződik hogy teljesen hülye nem vagy, de 2020-ban kb. a Till I Collapse idejebeli Eminem energiáját próbálni cosplayelni azzal a különbséggel hogy hatványozottan úgy hangzol mint akinek székrekedése van elég gáz. Ráadásul baszki úgy, hogy több mint 10 év rappelés után kiadsz úgy valamit hogy “oké, ez egy kész dal”, hogy hallatszik hogy punch-in-elve külön rögzítettél részleteket, és mégis meghagytad azt amiben ordenáré módon lecsúszol az ütemről.

Minden amit csinálsz a mintapéldája annak hogy úgy fikázod az embereket akikkel körülvetted magadat és meg lett volna a lehetőség hogy elleshessél dolgokat, legyen az Funk, Razo, Gábor, Lázi Laci, vagy én, hogy az akármilyen igényességre való törekvésükből semmi sem ragadt rád. 2020-hoz közelítve ez már nem a kurvára nem a nagy underground: ez az hogy van egy laptopod, leülsz a seggedre és picit dolgozol azon amit kiadsz. Ennyi év után hihetetlen gáz hogy idáig nem jutottál el, sőt szerintem büdös is neked az hogy ilyesmivel foglalkozz – legalább is a “szóló” munkád alapján mások segítsége nélkül épkézláb produktum nem jött még ki a kezedből. De eszembe is jutott amikor “producer uraztatok” a vecsési komáddal, amivel megerősítetted hogy csak azt a tipik “jólvanazúgy” velejéig fogva magyar rappes hozzáállást testesítetted meg aminél azt hitted hogy feljebb állnál a többinél, miközben pont ezzel vágod örökké el magad attól hogy egy Prodigy, egy Mac Dre, vagy egy Eazy nyomába érhessél 20 évvel a karrierjük tetőpontja után. Az hogy olyanokat támadsz akik segítettek, hát bú kibaszott hú, színezzen be a jó isten engem meglepettre ennyi év után, ez az előző éveid története címszavakban mind zenében mind magánéletben. Csak a húgymeleg BSW diss, mind az hogy basztál normálisan megszólalni olyan formában bármi témát illetően hogy legyen értelme, létjogosultsága, ami nem eredményezett neked olyan publicitást ami előreláthatólag nem fényez (ld. ligeti média promóturnéd), mind az hogy a Deniz dissed se került ki sehova csak azt mutatja meg, hogy több időt töltesz azzal hogy aláásd azokat akik tettek érted valamit. Ami amúgy tényleg elég nagy Disorder, és csak okot ad arra hogy távol tartsa önmagát tőled az ember.
Izzadtságszagú, inspirálatlan, igénytelen. A potenciál megvan, de úgy, hogy van mögötted ennyi idő, minden amit csinálsz kb. csak teszi le az újabb pontokat a parabola görbére másik végére, ugyanoda jutottál ahonnan elkezdted, megmaradtál kihagyott potenciálnak. Ennek kapcsán én csak attól tudok baromira félni, hogy a magánéleted ugyanazokkal a fejlődési képtelenségekkel vannak párhuzamban mint amik a zenéidben is jelen vannak. Aminek kapcsán őszintén sajnálom azokat akiknek együtt kell tölteniük a mindennapjaikat veled, és remélem leszel annyira önző hogy rájöjj egyszer hogyha picit több időt fektetsz dolgokba, akkor az jót fog tenni másoknak, és saját magadnak is. Ezt viszont amíg te folytatod a rappelést, nem fogod tudni meglépni.”

Serrano: “Sixfeet Kritizálhatod a zenéim, a minőséget, a tartalmat, az előadásmódom, mondhatod hogy igénytelenek a dalok. Ezért van ez a felület. Annak ellenére, hogy amit leírtam minden sora igaz, és cáfolni sem lehet. Bocsánat, hogy kiállok magamért. De ami itt izzadtságszagú az az, hogy mindent megragadj amit csak lehet hogy lejárass. A Crookz nevet kb. 14 évesen használtam utoljára, amikor elkezdtem az egész hülyeséget. Nem igazán releváns, itt igazából már te sem vagy az. A Deniz dissre te buzdítottál, a Killakikittre szintúgy (itt az idő hogy olyat csináljunk mint a Bridge is Over vagy a Real Muthaphukkin G’z – ezt mondtad szó szerint) de közben leesett a tantusz, sajnos későn. Vakon bíztam benned. De nem fogok senkinek magyarázkodni. Mindent kiforgattok, elferdítetek, hogy mindenáron igazatok legyen, és rögtön mindenki nevébe szólalsz fel most is. Csak hogy se Gabi-val, se Lázival se senkivel nincs gondom. Ugyan azt eljátszod, mint a Dracoola-s dolognál, hogy már ő is utál engem stb. stb. Amikor meg felkérdeztünk csak magyarázkodtál, mert semmiről sem tudott te manipulatív szarkavaró. De hagyjuk, az időm ettől drágább. Ami a LÉNYEG! Évek óta nem beszéltünk, ha megtettük volna se lenne jogod a magánéletemmel előrukkolni, nem is értem miért tetted, SEMMIT sem tudsz róla. SEMMI KÖZÖD se a feleségemhez, se a gyerekemhez, de még a macskámhoz sem. A végnélküli kommentháborút itt be is fejezhetjük, ha gondod van a továbbiakban, keress meg privátban ne itt produkáld magad, és ne itt csináld a showt MÁSOK NEVÉBEN!!!”

Sixfeet: “A 10 évvel ezelőtti zenéd szimplán egy olyan szemléletes példa amivel saját magad régi énével látok olyan párhuzamot hogy az már szembebök. Az amit szó szerint idéztél tőlem, abban én annak idején tényleg hittem (én naív barom), és még valami kis lófasznyi nosztalgia lenne is bennem ezt illetően ha nem baszta volna el az, hogy láttam a visszatérő toxikus viselkedési mintáidat másokkal való emberi kapcsolataid megszűnésén kivetülni, amit aztán tök ugyanúgy basztál szét a mi barátságunk kapcsán is.

A Dracoolás szituációt tényleg átbeszéltük. Pontosan emiatt nem tudom hogy hogyan hozod ide ebbe a szituációba, ahol egy percig sem impláltam senkiről semmit hogy ők mit gondolnak rólad. Egyszerűen hallottam őket, vagy beszéltem és dolgoztam is velük, és érzékeltem hogy miben erősebbek nálad, hallottam hogy milyenek ők, mit hoz ki az ő munkájuk a potenciálodból, és hogy a kreatív munkájukon túl ezeket a vonásaikat a potya segítségen túl valahogy sosem próbáltad átvenni. A körülötted lévő embereket nem ismerem, nem is akarom, nem is kívánok nekik rosszat. Úgy általános igazságként viszont az fennáll hogy ha cserélődtek az emberek körülötted, ha nem, nagy valószínűséggel nem túlzó feltételezés az hogyha semmit sem változtál a konfliktus kezelési módszereidben ahogyan a zenei hozzáállásodban sem, akkor valószínű káosz veszi körül azokat akik körülötted vannak éppen, akárkik is legyenek ők. Az én hozzáállásommal szemben viszont ha jól emlékszem pont te említetted itt is Funk egyik családtagját sokadjára, ahogyan még az enyémet is régebben. A nagy helyzet az, hogy ebben az egy kommentedben pont csak arra világítottál rá, hogy végig olyan dolgokat próbálnál gaslighting módjára rám projektálni (amiben csak ugyan több tapasztalatod mindenki másnál mint a manipulációban), amik bizony a saját hibáid. Egyrészt: ezen a pszichoterápia segíthet. De végül, és ez a legfontosabb: ha a magadért kiállásba beletartozik az hogy határokat lépsz át, erényjelző képmutatásnak fog hatni ha mások számára próbálsz meg így határokat meghúzni.”

Serrano: “mindenki aki tartott valamikor valamire azt mondja hogy húgymeleg hatásvadászkodás” “egy percig sem impláltam senkiről semmit hogy ők mit gondolnak rólad” Okoskodhatnál kicsit átgondoltabban, mert ennek se füle se farka. Mellékesen olyan szó, hogy “implálni” nem létezik. Ne erőlködj már kérlek… tényleg kezd kínos lenni!”

Sixfeet: “Két külön választott bekezdésben beszélek két külön csoportról amit összemosol: az elsőben főleg az egykori hallgatóidról akik érzik a minőségbeli hanyatlást, és nem maradtak meg hardcore stan-rajongóidnak hogy minden baromságodat piedesztálja emeljék csak azért mert tőled van, mint pl. a srác aki felül kommentált. Ezt összevegyíted az alatta lévővel ahol olyanokat említek akiktől példát vehettél volna csak nem tetted meg. Innentől mondjuk már nem szól más az egészről hogy megint hülyeségeken akadsz fent és megint pont olyasmit csinálsz amivel az előbb pont engem gyanúsítgattál (szavak kiforgatása). Lezárásnak meg ha olyan helyen lennék ahol el tudnék menekülni attól a dologtól amit folyamatosan hangoztattam hogy több kárt meg kellemetlenséget okozott nekem mint bármi más – alapvetően a magyar rap úgy általában – akkor a saját közérzetem miatt inkább arra koncentrálnék ahol vagyok, és csak valami nagyon durva kellemetlenség válthatná azt ki hogy ezzel a közeggel aktívan foglalkozzak ha ennyire megvetetettem a benne való részvételt. Pont ezért még a kavarásodtól függetlenül is őszintén remélem, hogy minden a lehető legnagyobb rendben veled. Csak mindettől függetlenül azon se lepődj meg ha én is véletlenül megjelenek kiállni magamért olyan dolgok kapcsán amik hozzám fűződnek és amik kapcsán olyan belső dolgokat eregetsz ki kontextus nélkül amikben én sokkal diszkrétebb voltam veled ellentétben, azonfelül hogy ráadásul még részrehajló módon is teszed meg. Olyankor én is érezni fogom a késztetést hogy felszólaljak. De minden más esetben én kiszállok, ezzel ezt is lezárva.”

Nos, ilyesmik, talán még folytatódik a dolog és mások is beszállnak, hisz Funk nagyon sokakba beleállt új albumán, ami ettől függetlenül igen jól sikerült, úgy érdemes beszerezni egy példányt!

Frissítés! Aki idáig eljutott, talán már hallott a Curtis-féle adok-kapokról is, no, lássuk, hiszen újév van!

Funk válasza: “Curtis, Majka újpesti háttértáncosa, a mai nap folyamán megfenyegetett egy Instagram posztban. Arrogáns stílusban ecseteli, hogy le fogja szakítani a fejem, mert kapott négy sort az új lemezemen.
“K@€va, senki, köcsög” és a szokásos egybites felsőbbrendű fröcsögés. A Széki klán maffia módszerekkel oldaná meg a problémát, mert a kisöcsi kapott pár mondatot egy rap dalban. Attila, az egyik legtúlértékeltebb bohóc, aki itt is a díjaira veri a nyálát és a lopott zenéjű gigaslágerükre. Boldog új évet Attila és nyomd a kokszot tesó.

“Miért vagy rám dühös, falábú csatárok gyöngye?
Bazseválj csak újpesti, büdös betyár körte. Lehetne újra február,
Mert még hiányzik az ózdi exed, amikor menstruálsz.”

A cikk után Funk megkért bennünket, hogy többé ne jelentessünk meg vele kapcsolatban semmilyen anyagot, erről podcastünkben beszéltünk még, amit ITT tudtok csekkolni, nagyjából a tizedik perc tájékától.

Ez is érdekelhet :

Szólj hozzá